Przedszkole Balbinka

Jadłospis

 

   

Śniadanie

 

Śniadanie

 

Obiad

 

Podwieczorek

Poniedziałek

13

maja

 

– kakao/7/

-pieczywo mieszane /1/

-masło/7/

-wędlina

-dżem

-ogórek, pomidor, sałata

-herbata

-owocowy mix

-herbata

 

-zupa jarzynowa /7,9/

-pierogi leniwe  /1,3,7/

-kompot owocowy

-toasty /1,3,7/

-herbata zielona

Wtorek

14

maja

 

– płatki kukurydziane

z mlekiem /1,7/

-bułka /1/

-masło /7/

-ryba w pomidorach /4/

-papryka, pomidor

-herbata

-owocowy mix

-herbata

 

-zupa pomidorowa

z kluseczkami /1,3,7,9/

-pieczeń z indyka

z jabłkami

-ryż

-surówka z marchewki

-kompot owocowy

-cynamonki /1,3,7/

-herbata malinowa

Środa

15

maja

– płatki czekoladowe

z mlekiem /1/7/

-pieczywo mieszane /1/

-masło/7/

-twarożek z rzodkiewką /7/

-pomidor, ogórek

 – herbata zielona

-ogórek, papryka

i marchewka

do chrupania

-herbata

 

 

-krem z białych warzyw

z grzankami /1,3,7,9/

-roladki wieprzowe w sosie /1,7/

-ziemniaki

-biała gotowana kapusta

-kompot owocowy

-kruche ciasto

 z rabarbarem  /1,3,7/

-herbata

 

Czwartek

16

maja

 

 – owsianka z owocami  /1,7/

-pieczywo mieszane /1/

-masło/7/

-wędlina

-serek almette /7/

-herbata owocowa

-ciasto urodzinowe /1,3,7/

-herbata

 

-kapuśniak /7,9/

-strogonow z kluseczkami /1,3,7/

-surówka z modrej kapusty

-kompot owocowy

– banan

-herbata zielona

 

Piątek

17

maja

 

-granola z mlekiem  /7/

-pieczywo mieszane /1/

-masło/7/

-jajecznica /3/

 -pomidor, ogórek

-herbata owocowa

-owocowy mix

-herbata cytrynowa

 

-barszcz ukraiński /1,7,9/

-ryba w sosie koperkowym /1,3,4/

-ziemniaki

-sałatka z pomidorów

i ogórka

-kompot owocowy

-wiatraczki

z ciasta francuskiego /1,3,7/

-herbata zielona

 

 

Podstawowe alergeny pokarmowe: 1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne 2. Skorupiaki i produkty pochodne 3. Jajka i produkty pochodne 4. Ryby i produkty pochodne 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne 6. Soja i produkty pochodne 7. Mleko i produkty pochodne 8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne 9. Seler zwyczajny i produkty pochodne 10. Gorczyca i produkty pochodne 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2 13. Łubin i produkty pochodne 14. Mięczaki i produkty pochodne